Arduino “blink” yanıp sönen led uygulaması Arduino “blink” flashing led application

Arduino devreleri ve uygulamaları

“Blink” yanıp sönen led uygulaması

Aşağıdaki anlatım ilk defa arduino veya kodlama ile tanışanların rahatlıkla uygulayabileceği ve kodun fiziksel girdi ve çıktıları nasıl işlediğini en temel manada anlamasına önemli ölçüde yardımcı olacak şekilde temel ve detaylı bir anlatım olacaktır.

Arduino ile yapılabilecek en temel uygulama olan “blink” yanıp sönen led uygulaması ile arduino digital I/O (in/out) (giriş/çıkış) pinlerinden birinin çıkışını istenilen zaman aralıklarında 1-0 yapabilir ve bunu bir led ile gözlemleyebilirsiniz.

Bir kodu çalıştırmak ve kodun işleyişini doğru  gözlemleyebilmek için öncelikle ilgili bağlantıların tam ve doğru şekilde yapılması gerekir.

Ledin (+) artı ucunu 220 ohm – 1 Kohm arası bir direnç üzerinden 13 nolu digital I/O pinine bağlayın, (-) eksi ucunu ise GND (ground) veya herhangi bir (-) eksi kutuba bağlayın.

“Küçük ve güzel bir ayrıntı olarak 13 nolu digital I/O pinine kart üzerinde gömülü olan yeşil bir SMD (semiconductor) led vardır,dilerseniz harici bir devreye (led ve direnç) gerek kalmadan bu led ile de kodun çalışmasını gözlemleyebilirsiniz”

aşağıda verilen kodu arduinoya yükleyin.Kod yüklenir yüklenmez led 1 saniye zaman aralıklarıyla yanıp sönmeye başlayacaktır.

Kodun çalışma prensibini basitçe kavrayabilmek için editör ekranında delay (1000); olarak belirtilen yerlere 1000 yerine farklı değeler girerek ledin kaç milisaniye yanık veya sönük kalmasını istiyorsanız o değeri girebilirsiniz.

Ayrıca 13 gördüğünüz yere başka bir digital I/O pini numarası yazarak
diğer digital I/O pinlerini de çıkış olarak kullanabilirsiniz.

NOT: Kod üzerinde yaptığınız her değişiklikten sonra kodu tekrar arduinoya göndermeniz gerekir

Aşağıdaki kodu kopyalayıp bilgisayarinizdaki Arduino editör programına yapıştırabilirsiniz.

void setup()
{
pinMode(13, OUTPUT);// 13 nolu digital pini çıkış olarak ayarla
}

void loop()                                                                                                                                                                                                                                                                              {

digitalWrite(13, HIGH); // 13 nolu çıkışı “1” yap

delay(1000); // 1000 ms bekle

digitalWrite(13, LOW); // 13 nolu çıkışı “0” yap

delay(1000); // 1000 ms bekle

}

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir