Bluetooth ve oto amplifikatörü ile kablosuz 220 VAC motor sürücü
Wireless 220 VAC motor driver with bluetooth and auto amplifier
Aşağıdaki videoda görüldüğü gibi Android cep telefonu ile kablosuz olarak
alternatif akımla çalışan 220 VAC bir motorun devri,akımın hem frekans hemde genliği değiştirilerek verimli şekilde ayarlanabilmektedir.

Bu uygulamada ilginçtir motor sürücü olarak oto amplifikatörü kullanıldı peki bu nasıl olmaktadır ?
Oto amplifikatörleri 12 VDC ile beslenir ve 12 VDC önce mosfet sürücüler ile yüksek frekanslı AC akıma çevirilir. Bu AC akım bir Toroid (halka) yükseltici trafonun perimerini sürer ve trafonun çıkışından yükseltilmiş 50 VAC akım alınır ve bu akımda regüle edilerek asıl amplifikatör çıkış katını çalıştırır.
Videoda ki devrede motor 220 VAC akımla çalışmasına rağmen amplifikatör çıkışından sağlanan 50 VAC akımlada çalışabilmektedir.Amplifikatör girişi bir bluetooth stereo ses alıcısına bağlıdır ve amplifikatör bu alıcıdan gelen sinyalleri yükselterek çıkış uçlarına vermektedir.
Android cep telefonuna herhangi bir frekans jeneratörü programı yüklenmiştir ve telefon ses çıkışının frekansı ve genliği bu programla ayarlanmaktadır.Dolayısıyla biz telefondan hangi frekansı verirsek amplifikatör de motoru o frekansla sürecektir ve telefonun sesini ne kadar açarsak motora gönderdiğimiz voltajın genliğide aynı oranda yükselecektir.
Yukarıda ki videoda oto amplifikatörü çıkışı 48 voltluk bir trafoya ters bağlanarak amplifikatör çıkışı 48 VAC den 220 VAC ye yükseltilmiştir.
Burada önemli olan ve asıl anlatılmak istenen konu, elimizde bulunan atıl durumda ki oto amplifikatörlerinin çıkışlarına bir trafo bağlanarak yada direkt bağlantıyla iyi ve fonksyonel bir motor sürücü yada inverter elde edilebileceğidir. Oto amplifikatörlerinin bu amaçla kullanılmasının aşağıdaki avantajları vardır.
- Deneysel uygulamalar için çok uygundur.
- Hem inverter,hem motor sürücü olarak kullanılabilir.
- Tam sinüs akım verebilir.
- Çıkış frekansı ve genliği ayarlanabilir.
- Ampli gücüne göre yüksek güçlü aygıtlar sürülebilir.
- kablosuz olarak da kontrol edilebilir.
- Oto amplifikatörlerinin bir nevi geri dönüşümü sağlanmış olur.
- Fırçasız fanlar da kullanıldığında frekans yükseltilerek çok daha devirli dönmesi sağlanabilir.
Yukarıda ilk videoda 48 V olan oto amplifikatörü çıkışı, 48 V luk trafoya ters bağlanarak 220 VAC elde edilmiştir,motorun normal devri 50 hz de 1500 rpm iken frekansı 300 hz e yükselttiğimizde 5000 rpm lere kadar çıkabilmektedir.
Önemli hatırlatma !
Besleme voltajını yükselterek işe çeviren inverter,oto amplifikatörü v.b sistemler yüksek akımlarla çalışırlar ve bu bazen kablolarda erime,yanma veya ark a sebep olur bu nedenle benzer devrelerle deneyler yaparken son derece dikkatli olunmalıdır !
Eğer amplifikatör çıkışını bir transformatör ile yükselterek kullanacak olursanız bu gerilimin tehlikeli seviyede olduğunu ve her zaman akıma kapılma riskinin olduğunu unutmayınız !
2 cevap
Harika çalışma . Elinize sağlık.
Teşekkürler